Karaman sadece tarım ve sanayi şehri değil aynı zamanda zengin tarihi geçmişi ve doğal güzelliği ile bir turizm merkezidir. Türkiye'nin en eski yerleşim bölgeleri arasında yer alan Karaman, bizi antik çağlardan bir iz ile karşılamaktadır. Bölgede eski medeniyetlerin izlerine rastlamak oldukça mümkündür. Çünkü Karaman hala dokunulmamış yüzlerce höyüğün beşiğidir. Ayrıca inanç kültürü bakımından da önemli bir şehir olan Karaman, İncil’de belirtilen, Havari Pavlus’un yalnızca birkaç kez ziyaret etmekle kalmadığı, aynı zamanda yaşamış olduğu ve Hıristiyan inancı açısından önemli bir yer olan Derbe'yi içerisinde barındırmaktadır.

Değerlerini kaybetmeden geleceğe taşıyan Karaman, kalesi, meydanları, modern anlayışı ve tarihi dokusu ile geçmiş ve gelecek arasında önemli bir köprüdür. Karaman'da kültürel, idari ve sivil yapılar, doğal anıtlar, arkeolojik, kentsel ve doğal alanlardan mevcut kayıt altına alınabilmiş 343 eser bulunmaktadır.

Bir bölgenin kültürünü yansıtan en önemli etkinlikler o bölgeye özgü festivaller ve kutlamalardır. Karamanoğulları beylerinden Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277'de Türk Dilini resmi dil olarak ilan etmesi, Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre Anma Törenleri adıyla, bir festival havasında her yıl Karaman’da kutlanmaktadır.

Ayrıca şu festivaller bölgenin kültürel etkinlikleri açısından oldukça önemlidir:

Kazım Karabekir Paşa Anma Törenleri: Kurtuluş savaşının unutulmaz kahramanlarından biri olan Kazım Karabekir Paşa, her yıl 26 Ocak'ta anavatanı olan Kazımkarabekir ilçesinde düzenlenen etkinliklerle anılır.

 

Yeşildere Yunus Emre Kültür Festivali: Yunus Emre'nin dedesi olan İsmail Hacı'nın mezarının da bulunduğu Yeşildere Köyünde, her yıl 29 Eylül'de Yunus Emre Kültür Festivali düzenlenmektedir.

Taşeli Kültür ve Sıla Festivali: Ağustos, Eylül aylarında Ermenek ilçesinde her yıl düzenlenmektedir.

Elma Festivali: Karaman’da Eylül ayı içerisinde.

Başak Festivali: Ayrancı-Ambar Köyü, Haziran.

Başyayla Kiraz Festivali: Başyayla  - Haziran.

Bolkar Boğazlayan Etkinliği: Ayrancı  -  Ağustos.

Bulgurca Festivali: Ermenek - Güneyyurt  -  Ağustos.

Süleymanhacı Kavun Festivali: Süleymanhacı Köyü  -  Eylül

Sarıveliler Karacaoğlan ve Yayla Şenliği: Sarıveliler  - Haziran.

 

Alimler Diyarı

Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin bir dönem yaşadığı ve annesi Mümine Hatun’un kabrinin de bulunduğu şehirdir Karaman. Tüm insanlığa “Gelin Tanış Olalım” dizeleriyle seslenen sevgi ve barışın elçisi Hz. Yunus Emre bu bölgenin temiz ikliminde yetişmiştir. “Kapımız Açıktır Girene, Lokmamız Helaldir Yiyene” diyen Karamanoğlu İbrahim Bey; çağlar öncesinden şehir halkının cömertliğini ifade etmiştir. Dünya haritasını ilk defa çizen Türk Denizcisi Piri Reis’in memleketidir Karaman.

 

El Sanatları

Karaman zengin bir el sanatları potansiyeline sahiptir. Bunların en önemlileri; halı, kilim, keçe, çul dokuma, yastık, yorgan, gelin dantel, el ve makine nakışı, kumaş boyama, bakır işçiliği, ahşap oymacılığı, doğrama ve ahşap oymadır.Taşkale halıları, Ayrancı Koraş halıları ve Yollarbaşı halı ve yastıkları oldukça ünlüdür.

Karaman Mutfağı

Karaman, zengin tarihi ve kültürünün yanı sıra çok çeşitli tatlarda mutfak lezzetine sahiptir. Bu yemeklerden öne çıkanlar; Calla, Guymak, Eğey Dolması, Zerde, Mıkla, Arabaşı Çorbası, Sulu Pilav, Yoğurtlu Erişte, Ermenek Pekmez Helvası, Müdür Helvası, Batırık, İlisıra Dolması, Bulamaç, Zeyve Kebabı, Dolaman Yemeği, Tomeken Yemeğidir.

 

Konaklama

Karaman'da 12 adet lisanslı otel bulunmaktadır. Bu otellerin yatak kapasitesi 1200 olup, 643 oda ile hizmet vermektedirler.