Karaman'da çiftçiler Sudurağı kasabasında bulunan pancar alım kantarı önünde eylem başlattı. Çiftçilere destek olmak için eylem alnına giden Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pancar çiftçisini sevindirdiğini belirtirken, şeker fabrikalarında çiftçilerin sorunlarının aşılamadığını söyledi. Jandarma ise kantarın bulunduğu mevkide güvenlik önlemi aldı.

Karaman'da Ereğli Şeker fabrikasının pancar alım kotasına tepki gösteren çiftçiler geçmiş yıllarda günlük 4 bin ton alım kapan kantarın bu yıl bin 600 ton alım yapmasına tepki gösterdi. Çiftçiler pancarların tarlada kaldığını ve tarlaları yeni sezona hazırlayamadıklarını belirterek kantar önünde eylem başlattı.

BAYRAM ÇİFTÇİLERE DESTEK VERDİ

Çiftçilerin eylem başlattığını duyan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram'da çiftçilere destek olmak için eylemin yapıldığı kantara geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı pancar fiyatı ile çiftçilerin mutlu olduğunu dile getiren Bayram; “Bu yıl pancar hasadımız sorunlu başladığını dile getirdi.

"CUMHURBAŞKANIMIZ SEVİNDİRDİ, FABRİKA REZİL ETTİ"

Bayram fiyat konusunda çiftçilerin bir mağduriyetinin kalmadığını belirterek; “Sayın Cumhurbaşkanımız bu yıl pancar çiftçimizin yüzünü güldürecek diyerek  300 lira ton fiyatı verdi. Bu fiyatta çiftçimizi ziyadesi ile memnun etmişti. Fakat hasat sezonunda bizler aynı memnuniyeti yaşayamadık. İlk etapta Karaman Bölgesinde üretilen yaklaşık 590 bin ton kotamız var bizim bu kotamızın 210 bin tonunun taşımalı olarak Balıkesir ve Burdur şeker fabrikalarına taşınması ile ilgili sorunlarımız başladı. Bugün Sudurağı kantarında daha alımların geçen hafta açılmasına rağmen 1300 ton ile alıma başlamaları bunu 1600 tona çıkarmaları çiftçileri zor durumda bırakmıştır. Bugün meydana gelen sıkıntının nedeni çiftçilerin önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde pancar hasadını tamamlayıp, yerine hububat ekmek için arazilerini hazrılaması gerekir. Fakat fabrikanın alım politikalarından dolayı ve taşımalı pancarımızın buradan Burdur ve Balıkesir'e gitmesinden dolayı üreticiler zor durumda. Bizlerin yaptığı hesaplara göre  bin 600 ton alım ile bu pancarların bu yıl bitme şansı yok. Önümüzde kara kış var üreticilerimiz şuan için ciddi bir mağduriyet yaşıyorlar. Bizler bunu defalarca kez dile getirdik. Fakat Ereğli şeker fabrikasınn tutumundan dolayı sıkıntılar yaşamaya devam ediyoruz” dedi.

“Alım kotası yükselene kadar bizim eylemimiz deva edecek”

Ürünlerinin tarlada kaldığını ve yeni ürün ekimi için tarlalarını işleyemediklerini belirten çiftçi Fehmi Koçak şunları söyledi; “Bu kantarda her sene bu ay içerisinde 100 bin ton stok olurdu şimdi 30 bin ton bile stok yok. Kış günü geliyor şimdi bu çiftçi ne yapacak. Tarım bakanımız ve fabrika müdürleri nerede. Bizim arkamızda şuan hiç destek yok bu kadar çiftçi burada mağdur. Bu kantar günlük sadece 2 araba pancar alıyor daha fazlasını almıyor. Bizler burada bu duruma tepki göstermek için grev başlattık. Biz bu kantarın eskisi gibi günlük en az 2 bin 500 ton alım yapmasını istiyoruz. Alım kotası yükselene kadar bizim grevimiz devam edecek. Biz sesimizi tarım bakanımıza kadar duyurmak istiyoruz. Bizler çiftçiler olarak burada mağduruz. Bu kantar geçtiğimiz yıllarda 4 bin tona kadar pancar alımı yapardı şimdi sadece bin 400 ton alıyor. Bugün havalar iyi yarın havaların bozulması durumunda bizim ürünlerimiz mahfolacak. Şuan herkesin 500 bin ton pancarı tarlalarda yığılı duruyor” dedi.

"EYLEMİMİZ KOTA YÜKSELENE KADAR DEVAM EDECEK"

Hububat ekiminin pancar alımlarından dolayı çok geciktiğini belirten çiftçi Asım Arpınar ise; “Bu pancar sezonu geçtiğimiz yıllarda dokuzuncu ayın 10'u dedimi başlar, pancar kantarlarımız açılırdı, kantarların açılması ile birlikte günlük 4 bin ton civarında pancar alımı yapılırdı. Bu yıl günlük bin 300 ton civarında bir alım yapılıyor. Kantarın kapasitesi bu kadar diyorlar. Buradaki çiftçilerin sorunlarına Ereğli şeker fabrikası duyarsız kalıyor. Çiftçinin halini herkes görüyor. Bizler bu kantarın kotasının günlük en az 2 bin 500 tona çıkarılmasını istiyoruz. Zaten çiftçinin anası ağlamış, elektrik almış başını gitmiiş, işçi maliyetleri öyle, sabit maliyetler çok fazla. Hububatlarımızı 11'inci aydan son eksek don kaldırıyor. 10'uncu ayda ektiğin ekinin verimi ile 11'inci ayda ektiğin ekinin verimi aynı olmuyor. Bizler yetkililerden bir an önce bu konu hakkında yardım etmelerini bekliyoruz. Burada o kadar çiftçi mağdur durumda. Burada kota 2 bin 500 tona çıkana kadar buradaki hiç bir çiftçi fabrikya pancar vermeyecek. Pancarlarımız tarlada şuan için çok kilo kaybetti. Pancarlar söküleli bir ay oldu. Çiftçinin hali perişan. Bize şuan için sadece Ziraat Odası başkanımız ve Pankobirlik başkanımız destek veriyor” dedi.