Anadolu Sigorta tarafından hayata geçirilen 'Bir Usta Bin Usta' Projesi kapsamında, geçen sene Kasım ayında başlayan Karaman Taşkale Zili Dokumacılığı kursu tamamlandı. 4 ay süren kursla, Taşkale Zili Dokumacılığı mesleğine 12 yeni usta adayı kazandırıldı.

Kaybolmaya yüz tutan mesleklere dikkat çekmek amacıyla Anadolu Sigorta tarafından hayata geçirilen “Bir Usta Bin Usta” projesi yeni ustalar yetiştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle, geçtiğimiz Kasım ayında başlayan Karaman Taşkale Zili Dokumacılığı kursu mezunlarını verdi. Mezun olan kursiyerler için Çeşmeli Kilise’de “Bir Usta Bin Usta” Projesi Karaman Taşkale Zili Dokumacılığı Kursu kapanış töreni yapıldı.

Törene, Vali Fahri Meral ile eşi Hanımefendi Zehra Meral, Karaman Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Hüseyin Küçük, Anadolu Sigorta temsilcileri, kursiyerler ve davetliler katıldı. Programda açılış konuşması gerçekleştiren Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Kılıç, Taşkale Halısının unutulmaya yüz tuttuğunu ifade ederek, “Geleneksel sarı ve kırmızı renklerin hakim olduğu ve dünyada tek ters ilmekle dokunan Taşkale Halısı unutulmaya yüz tutmuş değerlerimiz arasındadır. Taşkale Köyünde Kızıllar Halısı adıyla 40'ın üzerinde geleneksel motif kullanılmaktadır. Halı dışında hah yastık, terk heybesi, hah çanta, seccade gibi hediyelik ve turistik amaçlı dokumalarda yapılan Halılarda genellikle kök boya kullanılmaktadır.

Taşkale Halılarında; Enbelli, Mihraplı, Kiliseli, Tepsi Göbekli, Çavuş Göbekli, Post Motifli, Gölük Sulu, Tek Göbekli, Atgönyeği, Kuşlu, Çöp Sulu, Dalak Göbekli, Küsen Göbekli, Mangal Göbekli vb. motifler kullanılmaktadır.” dedi. Kurs hakkındaki detayları da aktaran Kılıç, şunları söyledi; “Türk Süsleme Sanatları ve Geleneksel El Sanatlarımızı tanıtmak ve yaşatmak, aslına uygun olarak öğretip, yeni elemanlar ve ustalar yetiştirerek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ve Anadolu Sigorta Anonim Şirketi işbirliğiyle yürütülen, Yaygın Kültür Eğitim Faaliyetleri kapsamında; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz koordinasyonunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Karaman Halk Eğitim ve ASO Müdürlüğü ile Taşkaleliler Kültür ve Dayanışma Derneğinin destekleri ile "Bir Usta Bin Usta" Projesi çerçevesinde, ilimiz Merkez Abbas Mahallesi 342 sokakta bulunan İbrala Kültür Evinde, 06 Kasım 2017 tarihinde, "Taşkale Hah Dokuma Kursu" açılmıştır.

Kursun Eğitmenliği ise Derya Konuk tarafından yürütülmüştür. 488 saat süren "Taşkale Halı Dokuma Kursu" 08 Mart 2018 tarihinde tamamlanmış ve kursun sonucunda 20 adet çeşitli ebatlarda hali üretimi yapılmıştır. Kursu başarı ile bitiren 12 kişi, Türk Süsleme Sanatları ve Geleneksel El Sanatlarımızı tanıtmak ve yaşatmak, aslına uygun olarak öğretip, yeni elemanlar ve ustalar yetiştirerek gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak donanıma hazır hale getirilmişlerdir.” Konuşmaların ardından kursiyerlere kurs bitirme belgesi takdim edildi. Daha sonra kursiyerlerin yaptıkları halıların sergisi açıldı. Vali Meral ve beraberindekiler tarafından gerçekleşen açılış sonrası sergi gezildi. Tören, ikram ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi. 4 ay boyunca, Usta Derya Konuk'tan hali dokumacılığı eğitimi alan 12 kursiyerin, kurs boyunca ürettiği 20 ürün, bir hafta boyunca Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde sergilenecek.

 

KARAMAN TAŞKALE ZİLİ DOKUMACILIĞI HAKKINDA

Karaman koyunundan elde edilen yün, kasabada köklü ve yaygın olan Kızıllar halısının üretiminde hammadde olarak değer bulur. Geleneksel sarı ve kırmızı renklerin hâkim olduğu ve dünyada ters ilmekle dokunan tek örnek olan Taşkale halısı, unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizdendir. Kızıllar Halısı adıyla 40'ın üzerinde geleneksel motif kullanılmaktadır. Halı dışında; halı yastık, terk heybesi, halı çanta, seccade gibi hediyelik ve turistik amaçlı dokumalar da yapılan bu el sanatında, zamanında 650 dolayında halı tezgah' bulunmakta iken bugün bu sayı 20/lere kadar inmiştir. Halılarda genellikle kök boya kullanılmaktadır. Taşkale halılarında; enbelli, mihraplı, kiliseli, tepsi göbekli, çavuş göbekli, post motifli, gölük sulu, tek göbekli, at gönyeği, kuşlu, çöp sulu, dalak göbekli, küsen göbekli, mangal göbekli gibi motifler kullanılmaktadır.