5 Nisan Avukatlar günü sebebiyle Karaman Barosu tarafından tören gerçekleştirildi. Cumhuriyet Parkında gerçekleştirilen program, Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başladı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Karaman Baro Başkanı Av. Oktay Yılmaz, meslektaşlarının gününü kutlayarak, "Avukat için de adalet' dedi
Yılmaz konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi;
"Bugüne kadar hep ‘Güçlü Baro Güçlü Avukat’ ve ‘Herkes için adalet, adalet için avukat’ dedik. Ancak ülkemizde avukatların sosyoekonomik sorunları maalesef her geçen gün arttı.
Mesleğimizin ve Barolarımızın ekonomik sürdürülebilirliği tarihimizin en alt düzeyine inmiş durumdadır. Avukatlarımız aynı zamanda hukuki ve fiziki şiddetle de karşı karşıyadır.
Toplumumuz tarafından avukatlarımız, müvekkiliyle özdeşleştiriliyor, yargılanıyor, darp ediliyor, yaralanıyor ve maalesef öldürülüyorlar.
Bugün “Avukat İçin de Adalet!” diye haykırmak zorunda kalıyoruz. Yaşadığımız sorunlar, mesleğimizin icrasını imkansız hale getirirken adaletin tesisi önünde bir engel oluşturuyor. 5 Nisan Avukatlar Günü’nde mesleğimizin sorunlarının çözümüne yönelik taleplerimizi bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunuyoruz:
-Nitelikli bir hukuk eğitimiyle hem mesleğimizde hem de adalet hizmetlerinde niteliğin artırılmasını istiyoruz.
-Yalnızca Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı değil, staj sonrasında Avukatlık Meslek Sınavı istiyoruz.
-Avukata yönelik şiddetin son bulmasını, şiddet faillerinin en ağır yaptırımlarla cezalandırılmasını istiyoruz.
-Kamu avukatlarının özlük haklarının kanunla düzenlenmesini istiyoruz.
-CMK Ücret Tarifesi’nin avukatın emek ve mesaisini karşılayacak düzeyde olmasını istiyoruz.
-Mesleki faaliyetimizin temeli olarak yargı bağımsızlığının tesisini, hukukun üstünlüğü ilkesine uygun hareket edilmesini istiyoruz.
-Mesleğimizin saygınlığının korunmasını istiyoruz.
-Stajyer avukatlarımıza Hazine’den karşılanmak suretiyle ücret ödenmesini istiyoruz.
-Adli yardım ödeneklerinin artırılmasını istiyoruz.
-Başta CMK ve adli yardım ödemelerinde olmak üzere, avukatlık hizmetleri için KDV indirimi istiyoruz.
-Avukatlık mesleğinin iş alanlarının daraltılmasının önüne geçilmesini istiyoruz.
-Kişisel verilerin korunması vb. gerekçelerle mesleki faaliyetlerimizin engellenmemesini istiyoruz.
-Baroların gelirlerinin artırılmasını sağlayacak hukuki mekanizmaların hayata geçilmesini istiyoruz.
-Bağlı çalışan avukatların hukuki statülerinin güvence altına alınmasını istiyoruz.
-Avukatın tekel hakkını olduğu kadar yurttaşın adil yargılanma hakkını da ihlal eden hukuka aykırı faaliyetlere son verilmesini istiyoruz.
-Yargının kurucu unsurları arasında eşitlik, savunma makamı için adil bir temsil gücü istiyoruz.
Türkiye’nin 81 ilinde, 190 bin avukatın kayıtlı olduğu meslek örgütleri olarak, avukat için adaletin sağlanmadığı bir 5 Nisan Avukatlar Günü daha geçirmeyi kabul etmiyoruz.
Vatandaşların hak arama özgürlüğünün teminatı olan savunmayı temsil eden avukatlar, avukatların örgütlü gücü Barolar ve Türkiye Barolar Birliği olarak; 27 Nisan 2024 Cumartesi günü Ankara’da bu defa “Avukat İçin de Adalet” demek üzere toplanacağız.
Mesleğimizin çözüm bekleyen sorunlarını bir kez daha haykırmak, şiddete ve ekonomik sorunlarımıza karşı meslek onurumuzu ve emeğimizi savunmak için buluşacağız. Adalet için sorumluluk yüklenen her avukatla birlikte, ‘avukat için de adalet’ mücadelesinde kararlılıkla ilerleyecek, onurlu meslek mirasımızı geleceğe taşıyacağız" dedi.