Karaman'da yaşayan yazar, muhaddis ve milli  güreşçi Muzaffer Can, yaklaşık 15 bin kitabın yer aldığı kütüphanesindeki  eserleri tasnif ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lise yıllarına ait  bir tefsir kitabını buldu.  "Lise öğrencisi" Erdoğan'ın ders kitabının, Karaman'taki kütüphaneye  geliş öyküsü ilginç. O dönem. 1970'li yıllarda kitap sayısının az olması,  öğrencilerin kitap takas etmesi, kitabın bugünlere gelmesini sağladı. Sahafları gezerek eski eserleri toplayan bir avukatın olan kitap, onun  vefatının ardından miras yoluyla çocuklarına kaldı. Avukatın kızı, babasının  yaklaşık 500 kitabını satın alması için bir başka kitap meraklısı, Eminönü'ndeki  Yavaşca Şahin Paşa Camisi'nde imam olarak görev yapan Muzaffer Can'a teklif  götürdü. Kitapları tek tek inceleyen Can, ayırt etmeden kitapların tamamını  aldı.

Hadis, fıkıh, tefsir  alanlarında çalışmalarda bulunan, milli güreşçi olarak Avrupa'daki şampiyonalarda  ödüller alan Can, İstanbul ve Almanya'daki yaşamından sonra memleketine dönerken  içerisinde ikinci el ders kitapları, dergiler, Türkçe lügat, el yazması eserlerin  de bulunduğu kitaplarının bir bölümünü yanında götürdü. Can'ın kitaplarının bir  bölümü de İstanbul'daki kütüphanesinde kaldı.

Muzaffer Can, geçen günlerde "Dünya malı olarak ilk sahip olduğum  şey; kaynak ağırlıklı kütüphane olmuştur." sözleriyle değer atfettiği  kütüphanesini tasnif ederken, ders kitapları arasında bulunan 1969 Milli Eğitim  Bakanlığı Devlet Kitaplığı basımı İstanbul İmam Hatip Okulu Meslek Dersleri  Öğretmeni Mehmet Sofuoğlu'nun hazırladığı "Tefsir Dersleri/Altıncı sınıf" adlı  kitabın iç kısmında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adının yazılı olduğunu gördü.

 Can, ilk sayfasında "6-B - 423 / Tayyib Erdoğan" yazısı bulunan,  içinde de Erdoğan'ın el yazısıyla Arapça ve Türkçe notların yer aldığı kitabın  araştırmaları sonucunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1973'te mezun olduğu İstanbul  İmam Hatip Lisesi'nde kullandığı tefsir kitabı olduğunu tespit etti.

 

Erdoğan'ın notları da var

Muzaffer Can, Karaman'da imamlık yaptığı dönemde aynı zamanda güreş sporuyla yakından ilgilendiğini, hatta birçok uluslararası müsabakalarda da ödül aldığını hatırlattı.

Can, milli güreşçi olduktan sonra hem spor hem de ilim tahsilini devam ettirmek için İstanbul'a tayin istediğini ve Eminönü'ndeki Yavaşça Şahin Paşa Camii'nde imam olarak göreve başladığını anlattı.

Burada görev yaptığı dönemde Fatih'te ikamet ettiğini belirten Muzaffer Can, hem görev sırasında hem öncesinde özellikle İslami kaynak kitaplarla yakından ilgilendiği ve ilmi çalışmalar yaptığını söyledi.

 "1974-1975 yıllarında, bir hanımefendi yanıma gelerek, avukat olan babasının vefat ettiğini ve kütüphanesindeki kitapları satmak istediğini söyledi" diyen Can, Fatih'teki evde bulunan 500 kitabı inceledikten sonra satın aldığını aktardı.

 

Muzaffer Can, kitapların içerisinde el yazması nadir eserler, lügat, hukuk kitapları, dergiler, ikinci el ders kitaplarının olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kitapları tek tek inceleyerek aldım. İkinci el kitapların bazılarında isimler bazılarında notlar vardı. İmam hatipte okutulan ders kitaplarında da öğrencilerin isimleri vardı. Cumhurbaşkanı Tayyip Bey'in de ismi vardı ancak o tarihte tanınan bir sima olmadığı için dikkatimizi çekmedi. Geçtiğimiz günlerde kitapları tasnif ederken, ders kitabı olarak kullanılan tefsir kitabının içerisinde Cumhurbaşkanımızın isminin ve okul numarasının yazılı olduğunu fark ettik.''

Can, kitabın içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın el yazısıyla derslerle ilgili notların yer aldığını, yine sınavda sorulabilecek yerlerin de işaretlendiğini anlattı.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imam hatip lisesi yıllarında kullandığı ders kitabını kütüphanesinde muhafaza eden Muzaffer Can, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istemesi halinde kitabı kendisine takdim edebileceğini sözlerine ekledi.