Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram  konuyla ilgili yaptığı açıklamada,  ‘’Ülkemizin sıkıntılı günlerini aşmak için hızla toparlanmak için önce üretmek zorundayız, üretmeden tüketirsek ekonomimiz düzelmez. Şu anda var olan tarımsal desteklemeler başta Mazot ve Gübre desteklerinin bir an önce gözden geçirilip yeniden düzenlenmesi gerektiği kanaatindeyim. Enerji maliyetleri konusunda destek verilemiyorsa, üreticilerden belediyelerin aldığı katkı payı ya da TRT payı gibi fonlar kaldırılırsa enerji maliyetlerimiz de azalabilir.

 Tarım tekelleşirse fiyatları tekelinde tutan firmalar belirler. Yani üreticiyi küstürmemek lazım. Zor durumda olan üreticilerimizi küstürürsek fiyatlar bu yıl olduğu gibi simsarların devreye girmesi ile oldukça yükselir buda tüketicilerimize fiyat olarak yansır.

 

Bayram,2019 yılında girdi maliyetlerinin  oldukça yüksek olduğunu Gübrede 2018 yılı baz alındığında %60'a yakın fark olduğunu yine Mazot ve Enerjide ciddi farklar oluştuğunu  ve zor bir ekim sezonuna giren  üreticilerimizin  Tarımsal üretimde kullanılan elektrik, sulama suyu ve mazot fiyatlarının çiftçinin altından kalkamayacağı boyutlara ulaştığını ifade eden Bayram,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Fatih Dönmez, çiftçimizin elektrik maliyetinin en kısa sürede % 12 ucuzlayacağını açıkladı. Azda olsa Çiftçimizi memnun edecek bu çalışmadan dolayı yine Tarım ve Orman Bakanı Sn. Bekir Pakdemirli kendi ifadesi olan  "Gübre de geçen seneye göre yüzde 60 ve yem de yüzde 40 daha fazla girdi maliyeti var. Fiyatları geri çekmeye çalışıyoruz" açıklaması zor durumda yeni ekim sezonuna hazırlanan üreticilerimiz için umut verici olduğunu belirtti.

 

Ekonomik olarak zor günlerden geçen, hızla toparlanan Ülkemizi ayakta tutan yine tarım üreticileri olacaktır dedi.