Gelen bir son dakika haberine göre; Corona Virüs Bilim Kurulu, saat 14.00 sıralarında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında, video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantının ardından Bakan Koca açıklamalarda bulunuyor. Koca, "5859 kişilik filyasyon ekibimiz sahada...

Ekiplerimiz 464 bin 434 kişiyi kontrol etti." dedi. 65 yaş üstü sokağa çıkma yasağı hakkında konuşan Sağlık Bakanı, "Büyüklerimiz hiç olmazsa araç kullanmadan yakın mesafe gezebilirler mi diye gündem oldu, daha net öneriye dönmedi." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilecek Corona Virüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakanlık Bilkent Yerleşkesi'nde basın açıklaması yapıyor.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Hepimiz çok iyi biliyoruz mücadele vazgeçilmezdir. Geride kalan günler kolay geçmedi. Hastalığa karşı her gün yeni güzel haberler alıyoruz. 

Salgın 210 ülkeye yayılmış ve hayatları değiştirmiştir. Türkiye sağ duyusunu erken ortaya koydu. 

83 milyon hep birlikte elde ettiğimiz başarının bazı detaylarını sizinle paylaşmak istiyorum. 

 


Tedavisi hastane şartlarında yapılması gereken hiçbir vakayı evine göndermedik, göndermiyoruz.

TÜRKİYE YÜZÜNÜN AKIYLA ÇIKTI

Bilim Kurulu'muzu DSÖ'nün pandemi ilanından 31 gün önce kurduk. Yol haritamızı çok erken belirledik, Sağlık kuruluşlarımızı zamanında hazırladık. İlk vakanın tespit edildiği 11 Mart'tan itibaren kademe kademe başarılı bir mücadele verdi. Türkiye bu sınavdan şu ana dek yüzünün akıyla çıktı. Bizi bu noktaya, tedbirlere uyum ve titizlik getirdi.

Başarı, tedbir, tespit ve hızlı tedaviyle geldi. 

Yayılma önlenirken başarılı tedavi dünyanın bir çok ülkesinden farklılıklar göstermiştir. 

Biz tedaviyi, belirti gösteren hemen herkese mümkün olan en erken aşamada uyguluyoruz.

Görev yapan filyasyon ekibi sayımız 5849'dur. Bu ekipler hastaların temas zincirinde yer alan 468 bin 390 kişi tespit etmiştir.

Hastaların zatürre olma oranı azalmıştır. Hastaya yüksek akımlı oksijen verme uygulaması ölüm oranlarını düşüren önemli bir faktördür. Bu durumda vefat oranlarını azaltmıştır. Bu oranların altında hekim sanatının ustalıkları vardır. Türkiye'de vefat oranı 2,58'dir. Bu rakam Avrupa'nın en iyi rakamlarından biridir. Avrupa'daki en düşük vefat oranına sahibiz. 

NORMALLEŞME SÜRECİ

Normalleşme ile ilgili dün Bakanlıklarımzın yer aldığı bir karar masasına önerilerimizi bildirdik. Bu önerileri Bilim Kurulu'nda aldık. Bu ay boyunca bir takım tedbirlere devam edilecek.

65 yaş üstü büyüklerimiz hiç olmazsa araç kullanmadan yakın mesafe gezebilirler mi diye gündem oldu, daha net öneriye dönmedi.

 


VİRÜSTE PİK DÖNEMİ YAŞANDI MI?

Pik döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Düşüş trendi söz konusu ama tedbirlere uyum gösterilmezse ikinci bir dalga yaşanabilir. Son 24 saatte iyileşen hasta sayısının, yeni tanı konan hasta sayısından artık 2 kat fazla olduğu noktadayız.

İsviçre'deki hastayı takip ediyoruz. Hastaya ulaşıp gereğini yapın mesajı verdik. Ama gelen mesajda, "Kişi telefonda panik halinde, kendilerine ulaşıldı ve Türk hekimin kontrol edildiği, durumlarının ağır olmadığı anlaşıldı. Türkiye'ye getirilmesine gerek olmadığına karar verildi." ifadeleri yer alıyor. Hekimin raporu bu. "İsviçre'deki tedavi yeterlidir ve Türkiye'ye sevkine gerek yoktur" diye doktor raporu geldi. Üzerimize düşen ne varsa yapmaya gayret ediyoruz. Lütfen bu konuları siyasete malzeme etmeyin.  

İstanbul ile ilgili uygulanan tedbirler dışında yeni bir tedbir yok. İstanbul yerleşimi farklı bir ilimiz. Torundan dedeye kadar aynı evde yaşayan, yerleşimi yoğun bir ilimiz. Şu dönemde ilave tedbiri şu an önermiyoruz. Ama izolasyonu son derece önemslyoruz.