Karaman'da yıkılan doğumevinin yerine yapılan sağlık kompleksinin inşaatı 2020'de tamamlanacak. Peki bu yeni yapı Karaman'a ne gibi hizmetler kazandıracak. Sizler için özel derlerdiğimiz haberimizde bu ayrıntılara ulaşabileceksiniz.

Doğumevi Neden Yıkıldı?
Karaman'da bilmeyen yoktur. Eskilerden bir Kemal Bayat amcamız vardı. Bisikleti ile doğumevi inşaatının yapımında çimento ve mermer taşırdı. Yine Karaman'ın birçok hayırseverlerininde vermiş olduğu destekle Karaman'a kazandırılan doğumevi hastanesinde birçok vatandaş hizmet gördü. Yıllar sonra eskiyen yapı ve yetmeyen kapasite nedeniyle buraya ek bina yapımı veya tadilat konusu gündeme geldi. Yapılan araştırmalar neticesinde binanın eski yapı olmasından dolayı tadilatın yenisini yapmaktan daha fazla masrafı olduğu ve deprem dayanıklıklık çalışmasında yapının depreme dayanıklı olmadığı tespit edildi. Netice olarak bu binanın yıkılıp yerine Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük Eylem Planı projesi kapsamında yeni sağlık kompleksi yapılmasına karar verildi.

Yeni Sağlık Kompleksinin Karaman'a Kazanımları Ne Olacak?
Karaman İl Sağlık Müdürü sayın Adnan Kurşun'dan bizzat aldığımız bilgilere göre yeni sağlık kompleksinin Karaman'a hem maddi hemde manevi katkıları olacak. Zaten sağlık alanında hiçbir harcamadan kaçınılmayan sağlık hizmetleri artık daha kullanışlı, modern ve kaliteli hale getirilecek. Aynı zamanda kirada bulunan İl Ambulans Başhekimliği binası gibi sağlık kurumları taşınarak yeni yapılan kompleksin içerisinde hizmet vermeye başlayacak.

Hangi Hizmetler Verilecek?
Daha önceden doğumevi hastanesinin bulunduğu ve artık yerine daha kullanışlı, modern ve kaliteli bir sağlık kompeklisinin yapıldığı bu alanda 20 yataklı gebe izleme merkezi, 30 ünitlik ağız ve diş sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi, il ambulans servisi başhekimliği, 4-5 aile sağlığı merkezi ve ilk yardım eğitim merkezi hizmetleri birarada vatandaşa verilecek.

20 Yataklı Gebe İzleme Merkezi, Karaman'a uzak ve özellikle kışın getirmiş olduğu olumsuz hava şartlarından dolayı ulaşımın neredeyse imkansız ve gecikmeli hale geldiği yerleşim alanlarından gelen doğumuna az bir süre kalmış hastaların doğumunu daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapabilmesi için gözetim altında tutulduğu, ilgili personelin bizzat titizlikle ilgilendiği bir merkez olacak. Daha sonra doğum günü gelen hastalar, doğumun sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için Devlet Hastanesine sevk edilecek. Ağız ve diş sağlığı merkezide yeni binasına taşınarak 30 ünit kapasitede yeni ve modern ekipmanlarla hizmete başlayacak. Aynı zamanda Toplum Sağlığı Merkezi, 4-5 aile sağlığı merkezleri ise burada olacak. İl Ambulans Başhekimliği'de bu komplekste bulunacak. Kamu veya özel sektör çalışanlarının ve özellikle halkın ilk yardım konusundaki eksikliğini tamamlamak üzere eğitimlerin verilebileceği bir İlk Yardım Eğitim Merkezi ise Karaman'da ilk defa açılarak bu kompleks içerisinde hizmet verecek.

Yeni kompleksin hizmete girmesiyle Karaman'ın çeşitli bölgelerine parçalanmış olan kurumlar tek bir çatı altında toplanacak. Boşalan binalar ise yeni hizmetlerde kullanılmak için değerlendirilecek.

Ne Kadar Yatırım Yapıldı?
Bütün bu hizmetlerin biraraya toplanabilmesi ve daha kullanışlı hale getirilebilmesi için inşaatın ihale bedeli olarak Sağlık Bakanlığı bu projeye 25 milyon 900 bin lira + kdv olmak üzere yatırım yaptı. İnşaatın bittikten sonra tedarik edilecek olan ekipmanlarla birlikte bu projenin maliyeti 30-35 milyon lirayı bulmuş olacak.

Ne Zaman Hizmete Açılacak?
Yeni Sağlık Kompleksi'nin yüklenici firması Bilim Altyapı İmalat İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin sahibi Sedat Bilim, inşaat mühendisi Suat Akbay ve şantiye şefi Cihat Ünüvar'dan aldığımız bilgilere göre kaba inşaatın %90'ı, genel anlamda fiziki olarak ise %65-7'i tamamlandı. Fiili yer teslim tarihinden itibaren 500 gün içerisinde tamamlanacak olan inşaatın anahtarı 19 Ağustos 2020 tarihinde teslim edilecek. Anahtar teslim tarihinden itibaren binanın envanter, taşınma ve ekipman yerleşimiyle kompleksin açılması ve hizmet vermeye başlaması 2020 yılının sonunda olacak.

Açılışa Kimler Davet Edilecek?
Konuyla bizzat ilgilenen ve titizlikle çalışmaların takibini sürdüren Karaman İl Sağlık Müdürü sayın Adnan Kurşun'dan aldığımız bilgilere göre, Karaman'a kazandırılacak bu önemli hizmetin açılışına Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca ve ilgili bütün yetkililer davet edilecek.