Karaman'a özgü bir ürün daha tescil edilerek Türk Patent Kurumunun 01.09.2023 tarih ve 156 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayınlandı.

Karaman mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başvurusu gerçekleştirilen “Karaman İlisıra Dolması” tescil edilerek Türk Patent Kurumunun 01.09.2023 tarih ve 156 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayınlandı.

Geçmişi eskiye dayanan “Karaman İlisıra Dolması” adını bugün Yollarbaşı olarak bilinen eski adı ile İlisıra olan köyden almaktadır. “İlisıra Dolması” Yollarbaşı Köyü’nde bayram, düğün, nişan vb. özel günlerde yapılmaktadır.

Böylece “Karaman İlisıra Dolması” nın tescil edilmesi ile tescil belgesi alan ürün sayımız 10’a çıkmıştır.

İLİSIRA DOLMASI NASIL YAPILIR?

Malzemeler: Taze veya kuru patlıcan, bulgur, yağlı kıyma tereyağı, domates, salça, soğan, biber, maydonoz, sarımsak ve yoğurt.

Baharatlar ise pul biber, karabiber ve tuz.

Hazırlanışı;

İnce ve uzun şekilde doğranmış kuru patlıcanlar haşlanır. (Taze patlıcan tuzlu suda bekletilir) Domates,soğan ve biber rendelenerek,ince doğranmış maydonoz,salça,baharatlarla birlikte bulgur ve kıyma ile yoğrulur. El içi büyüklüğünde oval hale getirilir. Oval bezelerin dışına patlıcanlar sarılarak,tabanında,eritilen tereyağlı ve salçalı tencereye yerleştirilir. Üzerini kapatacak şekilde su ilave edilerek tuzu atılır. Dağılmaması için ağırlık olarak bir tabak konur. Düşük ateşte 45 dakika pişirilir. Servis edilirken üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.