Karaman İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı  Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) yerel, ulusal ve uluslararası alanda görev yapmaktadır. UMKE birimi tarafından Mevlana Kalkınma Ajansı’na (MEVKA) 2022 Yılı 4. Dönem Teknik Destek Programı kapsamında ‘’ AFET ve ACİL DURUM OPERASYONLARI YÖNETİMİNDE İHA KULLANIMI ve İHA-1 PİLOTLUK EĞİTİMİ ‘’ konu başlıklı proje yazmış olup MEVKA tarafından başarılı bulunmuş kabul aşamasından sonra ise ilimizde 15 UMKE personeline İHA eğitimi verilmiştir.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibini çalışmaları esnasında ziyaret eden Karaman İl Sağlık Müdürü Dr. Adnan Kurşun; ‘’Alınan eğitim ile birlikte başta ilimiz olmak üzere afet ve olağandışı durumlarda yaralı veya hastanın hızlı bulunması, arama-kurtarma ve kayıp vakalarda havadan tarama, acil sağlık müdahalesinin hızlı başlatılması, yaralıya ulaşım sırasında havadan görüntüleme ile birlikte ne gibi tıbbi müdahale ya da ekipman desteğine ihtiyaç olduğu durumlarda uzaktan görüntüleme sayesinde tahmin edilebilecek, yangın, deprem, sel gibi doğal afetlerde de havadan tarama yapılarak ekiplerin koordinasyonu hızlı sağlanacak ve bu kritik zaman diliminde hızlı reaksiyon gösterilecektir. Bundan dolayıdır ki her bir dakikanın acil sağlık hizmetleri konusunda kişiye yapılan müdahalenin insan hayatındaki etkisi büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple ilimizdeki mevcut UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) personellerinden oluşan bir UMKE İnsansız Hava Aracı Timi oluşturularak kurumumuzun etkin müdahale kapasitesi daha da geliştirilmiş olacaktır.’’ Dedi.

Dr. Adnan Kurşun konuşmasının devamında ise; ‘’Vatandaşlarımıza sunmuş olduğumuz acil sağlık hizmetimizin daha da ileriye taşınması ve geliştirilmesi bizleri mutlu etmektedir. Bu vesileyle projemizi değerlendiren, ilgilenen ve destekleyen MEVKA yöneticilerimize ve personellerine, eğitimde büyük katkısı olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezine (KONSEM), bu işe gönül vermiş tüm UMKE personelimize teşekkür ederim.’’ Dedi.