Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrin Polikliniği’nde yapılmaya başlandı. Bu uygulama ile hastanemize özellikli işlemler noktasında bir yenisini daha eklemiş bulunmaktayız.

Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrin Polikliniği Uzman Doktor Yusuf Karadeniz konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada;

‘’Paratiroidler; tiroid bezi arkasına yerleşmiş mercimek tanesi büyüklüğünde 4 adet bezden oluşur. Paratiroid bezlerinden parathormon salgılanır. Bu hormon vücuttaki kalsiyum dengesinden sorumlu temel hormondur. Paratiroid adenomu bu bezlerin biri veya birkaçının büyümesine denir. Paratiroid adenomuna bağlı fazla miktarda parathormon salgılanması durumuna primer hiperparatiroidi denir.

Primer hiperparatiroidi saptanan vakaların büyük çoğunluğu asemptomatik olup şikayet yapmaz. Ancak hastalığa maruz kalma süresi ile doğru orantılı birçok klinik belirti – bulgu ve şikayetlere yol açabilir:
*Yaygın kemik ağrısı, kemik erimesi-osteoporoz
*Böbrek taşları, nefrokalsinozis, çok su içme, sık idrara çıkma
*Kabızlık, hazımsızlık, bulantı, kusma, midede ülser, pankreatit
*Psikiyatrik yakınmalardan: tükenmişlik, depresyon, hafıza kaybı, psikoz-paranoya, kişilik bozuklukları
*Kalpte çarpıntı, ritim bozukluğu
*Ayrıca proksimal (kol ve bacak) kaslarda güçsüzlük ve buna bağlı saçını tararken veya bağlarken zorlanma, oturup kalkarken zorlanma görülebilmektedir.

Polikliniğimize başvuran Meral hanımın; yaklaşık 3 yıldır olan göğüste daralma hissi, depresif hissetme, anksiyete bozukluğu, sık idrara çıkma, idrarda yanma, karında şişlik, kabızlık, midede yanma, yaygın vücut ağrısı, yaygın kemik ağrisi yakınmaları vardı. Ayrıca böbrek taşı düşürme hikayesi de vardı. Hasta gastrik yakınmalar ve idrar yanması nedeniyle endoskopi ve sistoskopi gibi girişimsel işlemler yaptırmak durumunda kalmış. Tarafımızca tetkik edilen hastada kan kalsiyum ve parathormon düzeyleri normalden yüksek saptandı. 24 saatlik idrar kalsiyumu normalden yüksek saptandı. Yaklaşık 3 yıldır yakınmaları olan ve yıllardır parathormon yüksekliğine maruz kalan hastada çekilen kemik dansitometresi ile ileri düzeyde kemik yoğunluğunda azalma yani kemik erimesi de saptadık. Klinik ve laboratuar olarak primer hiperparatiroidi ile uyumlu olan hastaya endokrin polikliniğinde baktığımız boyun ultrasonunda paratiroid adenom görüntüsü ile uyumlu lezyon tespit ettik.

Paratiroid adenomları ultrasonda polar kanlanma ve hipoekoik görüntüsü ile tecrübeli bir elde kolaylıkla tanımlanabilir. Ancak ultrasonda hipoekoik tiroid nodülleri ve santral bölge lenf nodları ile ayırt etmek bazen zor olabilir. Ayırımında bu hastaya da uyguladığımız paratiroid yıkama (washout) önemli yol gösterici sensitif bir yöntemdir. Bu yöntem tecrübeli ellerde yapıldığı takdirde çok etkili olmaktadır. Hastamıza endokrin polikliniğinde ultrason eşliğinde paratiroid yıkama işlemi yaptık. Yapmış olduğumuz PTH yıkama 462 pg/mL olarak geldi ve kan parathormon düzeyine göre anlamlı derecede yüksek saptadık. PTH yıkama ile adenomun yerini kesinleştirmiş olduk. Primer hiperparatiroidinin tedavisi; adenomun yeri tespit edildikten sonra cerrahi olarak alınmasıdır. Primer hiperparatiroidide adenom yerini tespit etmek hastaya yapılacak ameliyatın minimal invaziv dediğimiz sadece adenom bölgesine yönelik cerrahi uygulanarak cerrahiye bağlı komplikasyonları minimize etmekle birlikte hastaya daha konforlu ve başarılı bir ameliyat yapılmasına olanak tanımaktadır. 

Türkiye’de ve dünyada nadir merkezlerde uygulanan paratiroid yıkama işlemi Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrin polikliniğinde ilk defa tarafımızca yapılmaya başlandı. Bu hastamızda olduğu gibi buna benzer tüm hastalarda paratiroid hastalığını teşhis etmede önemli bir adım atmakla birlikte; hastanemize özellikli işlemler noktasında bir yenisini daha eklemiş bulunmaktayız. Tecrübe, deneyim ve altyapı gerektiren paratiroid yıkama işlemini Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrin polikliniğinde yapmaya başlayarak hastanemizde bir ilke imza atmış olduk. 

Yaklaşık 3 yıldır yakınmaları olan hastamıza primer hiperparatiroidi teşhisini koyarak, hastanın uzun zamandır olan yakınmalarının sebebini tanılamış olduk. Ayrıca paratiroid adenom lokalizasyonunda (yerini tespit etmede) spesifik bir yöntem olan parathormon yıkama işlemi ile de bu hastalığa sebep olan adenomun yerini tespit etmiş olduk. Paratiroid adenomun yeri tespit edildikten sonra hastaya ameliyat olması gerektiği anlatıldı. Kararımız doğrultusunda başarılı bir operasyon geçiren hastanın 3 yıldır devam eden şikayetleri son buldu.

Boyun ultrasonu ve ultrason eşliğinde paratiroid yıkama işlemi ile paratiroid hastalığını teşhis edip hastalara şifa kaynağı olabilmek en büyük mutluluk ve motivasyon kaynağımız.’’dedi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet YILMAZ ise yaptığı açıklamada ‘’ Vatandaşlarımızın sağlık sorunlarını omuzlarında hisseden ve tüm sağlık ünitelerinde görev yapan doktor ve diğer sağlık personellerinin gayretiyle hastanemiz, hastalar tarafından tercih edilen bir merkez konumuna gelmiştir. Paratiroid yıkama işlemi gibi özellikli bir tanı yönteminin  uygulanmasındada başarılı birşekilde hizmet veryeme başlamıştır. Emeği geçen Yusuf KARADENİZ hocamıza ve ekibine teşekkür ediyorum ve tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum’’ dedi.


ENDOKRİNOLOJİ UZMANI DR. YUSUF KARADENİZ KİMDİR?
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu olan Karadeniz, iç hastalıkları uzmanlık ihtisasını Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tamamladı.
Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanlık ihtisasını Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde tamamlayan Karadeniz; yaklaşık 3 aydır Karaman Eğitim ve Araştırma hastanesinde Endokrinoloji uzmanı olarak görev yapmaktadır.