Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, ‘’İlimiz  Göksu Vadisi’nin mikro klima özelliğinden dolayı kaliteli nar üretimi yapılmaktadır. Farklı aroması, lezzeti ve tanelerinin iriliği ile dikkat çeken deve dişi tabir edilen nar bu bölgede üretilmektedir. Narların toplanmasıyla dalında çatlayan ürünlerin ise toplanarak, üreticiler tarafından nar ekşisi haline getirildiğini aktararak, nar ekşisi üretimi yapılıyor. Üretilen nar ekşileri ise kilogramı 20-30 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor. Köylülerimiz yetiştirip üretmeye ve ekonomiye katkı sağlamaya çalışıyor."

Nar ekşisi yapımının oldukça zahmetli olduğunu, fakat köylerde bu konuda herkesin birbirine yardımcı olduğunu söyleyen Muğlu, üreticilerimiz,  “Önce bahçelerden ekşi narları topluyor, daha sonra topladıkları narları bir gün bekletiyorlar. Ertesi gün yakınları ve komşuları ile hep birlikte, el birliği yaparak narları ortadan ayırıyor ve taneleme işlemine geçiyorlar. Küçük boyuttaki yaş kesilmiş ağaç sopalarla, ortadan ikiye ayrılmış olan narların üzerine vurarak nar tanelerini büyükçe bir leğenin içine boşaltıyorlar. Taneleme işlemi bittikten bir gün sonra ise sıkma işlemini gerçekleştiriyorlar. Nar tanelerini bir çuvalın içine koyarak daha sonra içi nar tanesi dolu çuvalı, kurna ya da tekne olarak bilinen sıkma işinde kullandıkları aletin içine koyuyorlar. Son olarak çizmeyi giyerek kurnanın içindeki çuvalın üzerine çıkıyor ve nar suyunu çıkartmaya başlıyorlar.

Muğlu, artık Karaman Ziraat Odası ve İl Özel İdaremiz iş birliği ile ortak projemizle yaptırarak üzüm üreten köylerimize verdiğimiz üzüm sıkma makineleri, özellikle Göksu havzasında Nar üretimi yapan köylerimizde çok kaliteli nar ekşisi yapımında kolaylık sağlamaktadır. Bu işlemlerin zor kısmı ise narın kabuğundan çıkarılması, suyunun sıkılmasıdır. Verdiğimiz makineler, üzümden sonra Nar suyu çıkarmak içinde kullanılmaya başlandı. Bu çok zor, meşakkatli iş artık üreticilerimiz için makine sayesinde çok kolay ve kaliteli bir nar ekşisi yapmak için vazgeçilmez oldu.

Bucakkışla Köyü Muhtarımız Muttalip Can, makine sayesinde artık nar ekşisi yapmanın kolaylaştığını, narın çekirdeğini kırmadan daha fazla ve kaliteli nar suyu çıktığını belirtti.