Karaman’da gerçekleştirilen arama kurtarma tatbikatında, senaryoya göre heyelan nedeniyle göçük altında kalan 1'i hamile 5 kişi, UMKE ekipleri tarafından çıkartıldı.

Doğal afetler başta olmak üzere kazalarda insanların kurtarılması ve sağlık alanında ihtiyaç duyduğu her anda yaptığı başarılı çalışmalarla medikal kurtarmada etkin bir mücadele yürüten UMKE personeli, aldığı eğitimleri gerçeğini aratmayan tatbikatlarla pekiştirerek güçlendiriyor.
Karaman, Konya ve Aksaray UMKE ekipleri, Gökçe Çamlığı mesire alanında 60 personel ile 3 günlük tatbikat kampına girdi. Kampın son gününde senaryo gereği, Gökçe Köyü içinde meydana gelen heyelanda 1 bina göçtü. Köy sakinleri göçen evleri kontrol ettiği esnada evin altında 1'i hamile 5 kişinin kaldığını görünce durumu 112 Acil Servis ekiplerine bildirdi. Bunun üzerine hızlı bir şekilde olay yerine gelen UMKE, çevrede güvenlik önemli alarak yaralıları önem sırasına göre göçük altından çıkartarak ambulanslarla hastanelere sevk etti.
Konuyla ilgili bilgiler veren Karaman UMKE sorumlusu Yasin Ergen, amaçlarının can ve mal kaybını önlemek olduğunu belirterek, yaşanacak olan bir afet ve olağan dışı durumlara hazır hale gelmek için bu tatbikatları gerçekleştirdiklerini belirtti.
Ergen, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Bizler burada 13. bölge olarak Karaman, Konya ve Aksaray illerinden toplam 60 personel ile beraber tatbikat gerçekleştirdik. Maalesef ki geçtiğimiz yıl ülkemizde bir çok afet yaşandı. Bu afetlere ön hazırlık aşaması olarak tatbikatlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımızın da talimatlarıyla ilimizde ve ülkemizde yaşanacak olan bir afet ve olağan dışı durumlara hazır hale gelmek için bu tatbikatlarımızı gerçekleştiriyoruz.
Bu tatbikatta bir heyelan senaryosu işlendi. İçeride 5 tane kırmızı, 3 tane yeşil 1 tanede ex olaraktan siyah rankte hastamız mevcuttu. 5 tane UMKE timimiz vardı. 2 Konya, 2 Karaman ve 1 tanede Aksaray timlerimiz vardı. İçeride enkazdaki yaralılarımıza bu ekiplerimiz müdahale ettiler. Müdahale ettikten sonra tubbi uç nokta dediğimiz müdahale çadırlarına alındı. Sonrasında Karaman 112 ambulansları ile Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevki sağlandı. “ diye konuştu.


Karaman’da gerçekleştirilen tatbikata Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, İl Emniyet Müdürü Ayhan Taş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmail Şahin ile İl Sağlık Müdürü Adnan Kurşun katıldı.