Bakanlığımızca 2012 yılında yapılan Bitki Sağlığı ve Karantina Bölge toplantılarında alınan kararlar neticesinde 2014 yılından itibaren İl Müdürlüklerimiz tarafından bitki sağlığı eğitim çalışmalarının tarla okulları şeklinde gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu bağlamda; Ülkemizde bitki sağlığı uygulamalarında çiftçi eğitimlerine yeni bir vizyon ve ivme kazandırmak amacıyla Bakanlığımızca yaygınlaştırılmaya çalışılan “Tarla Okulları” çiftçi eğitim yayım çalışmaları çiftçilerimizin katılım ve motivasyonlarının sağlanması amaçlanmıştır.

İlimizde 2017 yılı "Tarla Okulları Projesi" çalışmaları kapsamında, tarla, sera, bağ ve bahçe gibi üretim yerlerinde Entegre Mücadele prensipleri doğrultusunda yapılan bitki sağlığı eğitimlerine; İlimiz merkezde 130 üretici, merkez köylerimiz Kalaba'da 14, Çukurbağ’da 26, Yukarı Kızılca’da 17, Bayır Köyünde ise 38 üretici olmak üzere İlimiz genelinde toplam 225 üreticimize tarla okulları şeklinde eğitimler verilmiştir. Söz konusu eğitimler; İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinde görevli teknik elemanlarca elma ve kirazda görülen hastalık ve zararlılar, yetiştiricilik, bitki besleme gibi konularda köy odalarında ve İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda teorik ve arazide uygulamalı eğitimler şeklinde verilmiştir.

Çiftçi tarla okulları projesi çalışmalarında; çiftçilerin gerçek ihtiyaçları tespit edilerek bu doğrultuda eğitimler verilmiştir. Çiftçi tarla okulları ile üreticilerimizde; zirai mücadele, pestisit kullanımı ve ekonomik zarar eşiği gibi kavramlarda farkındalık oluşturulması, ürünlere göre ana hastalık ve zararlıların tanınması, ürün ve zararlı organizmaların biyolojik dönemlerine göre izlenmesi, kimyasal mücadeleden önce alınması gereken tedbirler, kimyasal mücadele esnasında dikkat edilecek hususlar, üretim sırasında kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması ve bu bilincinin üreticilere aktarılması hedeflenmektedir.