Karaman'da idrarda yanma şikayetiyle hastaneye başvuran hastanın mesanesinden 1050 gram taş çıkartıldı. Bu büyüklükteki ve ağırlıktaki dev mesane taşının Türkiye sınırları içerisinde çıkarılan en büyük mesane taşı olarak tarihe geçti. 

27 yaşındaki bir hasta idrarında yanma şikayeti ile Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Hastaya yapılan tetkikler ve görüntülemeler sonucunda mesane içinde 15x10 cm dev boyutta bir adet ve mesane içindeki divertikül içinde de yaklaşık 4 x 3 cm olmak üzere toplamda iki adet taş tespit edildi.

Hastaya Doç. Dr. Güven ERBAY ve Dr. Öğretim Üyesi Ahmet ŞANLI tarafından açık mesane taşı cerrahisi ve mesane içindeki divertikülün çıkarılması operasyonları yapıldı.

 TÜRKİYE’DE BİR İLK OLARAK TARİHE GEÇTİ 

Başarılı geçen ameliyatla ilgili Doç. Dr. Güven Erbay, tüm dünya genelinde kayıtlara geçen en büyük mesane taşının ağırlığı 1900 gram olduğunu ve bu çıkartılan taşın ağırlığı da 1050 gram olarak tespit edildiğini söyledi. Ayrıca bu büyüklükteki taşın Türkiye sınırları içerisinde çıkarılan en büyük mesane taşı olduğunu belirtti.

Erbay açıklamasının devamında ise; “Hastamız idrar yanması şikayeti ile kliniğimize başvurdu. Yaptığımız tetkikler ve görüntülemeler sonucunda mesane içinde 15x10 cm dev boyutta bir adet ve mesane içindeki divertikül içinde de yaklaşık 4 x 3 cm olmak üzere toplamda iki adet taş tespit ettik. Literatürde tüm dünya genelinde kayıtlara geçen en büyük mesane taşının ağırlığı 1900 gram olduğu bilinmektedir. Çıkarılan taşların toplam ağırlığı 1050 gram olarak tespit edildi. Bu büyüklükteki ve ağırlıktaki dev mesane taşının Türkiye sınırları içerisinde çıkarılan en büyük mesane taşı olduğunu düşünmekteyiz. ‘’ dedi 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yılmaz  ise yaptığı açıklamada ‘’ Hastanemiz bu tür ameliyatları yapma imkanına ve teknik donanıma sahip. Bundan sonra da bu tür ameliyatları gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bu ameliyatı gerçekleştiren hocalarımıza, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum.” dedi.