Çok değil, bundan 10-15 yıl öncesine kadar ikinci el araba satmanın yegâne yolu oto pazarlarına gitmekti. Tüm gün aracın başında bekleyerek bir alıcı çıkmasını beklemek artık geride kaldı. Pek çok kişi artık sadece “araba ilanı ver” diyerek araçlarını hızlıca ve kolayca satıyor. Aracını değiştirme vakti geldiyse ya da acilen paraya ihtiyacın varsa şimdi ilan verme sırası sende. Peki ikinci el araba nasıl satılır? 

Aracını Çok İyi Tanımalı ve Tanıtmalısın 

İşe, ikinci el araba satışında önem taşıyabilecek her unsurun listesini çıkararak başlayabilirsin. Arabanın değeri etkileyecek ya da arabanın tercih sebebi olmasını sağlayacak tüm unsurları yazmak hem alıcıya güven verir hem de araba ile gerçekten ilgilenen kişilerin sana ulaşmasını sağlar.

Bazı konulara dikkat çekmek istemiyor olabilirsin. Örneğin ikinci el arabanın benzin tüketiminin yüksek olması pek de cazip bir özellik değil. Ancak arabaya talip olan kişinin tam da notere gideceğiniz gün “ben araştırdım bu arada çok yakıyormuş. Vazgeçtim.” demesi senin vaktini ve enerjini çalacaktır. İşte bu nedenle arabayı doğru tanıtan bir ilan vermek çok önemli. Bu listeyi hazırlarken sorulabilecek sorulardan bazıları şu şekilde: 

• Boyalı, hasarlı ya da değişmiş parça var mı?

• ESP, ESR gibi güvenlik sistemleri var mı?

• Navigasyon, sunroof, ısıtmalı ayna gibi özellikler var mı?

• Arabanın bakımları düzenli yapıldı mı, en son ne zaman yapıldı? 

 

Hangi Belgeleri Almalısın? 

İkinci el araba almak isteyen pek çok kişinin ilk soracağı belge ekspertiz raporudur. Aracın ekspertiz raporunu ilan vermeden önce hazır bulundurmalısın. Alıcı bununla yetinmeyip kendi önemlerini almak isteyebilir ancak yine de ilk aşamada ekspertiz raporu olmayan araca şüphe ile yaklaşacaktır. 

İkinci el araba satarken alıcıların kontrol etmek isteyeceği bazı belgeleri elinde bulundurmak işini kolaylaştırabilir. Aracın sigorta kayıtları, vergi dairesinden alınmış “borcu yoktur” belgesi, sigorta şirketleri aracılığı ile edinebileceğiniz motor no, şase no ve plaka sorgulama sonuçları alıcıya güven verecektir. 

Ruhsat, trafik belgesi ve kimlik ya da kimlik yerine geçen kartlar ise noterde satış işleminin gerçekleştirilebilmesi için yanında bulundurman gereken zorunlu belgeler.

 Araçımı Nerdne Satmalıyım?

 Günümüzde ikinci el aracı satmak için bir çok yöntem var. Bunlar

1. Galeriye satabilirsiniz.

2. Hemen sat özelliği olan yeni nesil kurumsal firmalara satabilirsiniz.

3. Sahibinden oto pazarında satabilirsiniz.

4. Sahibinden internet üzerinden araba ilanı ver diyerek satabilirsiniz.

Artık herkez 4 seceneği kullanıyor. Peki hangi platformalradan satabilirim diye düşünüyorsanız. Size ücretsiz ve cok hızlı araba ilanı verebileceğiniz www.2elarabam.com önerebiliriz. Ya da google üzerinden araba ilanı ver diyerek arama yapıp sonuçlardaki gücenilir sitelerden birinden de verebilirsiniz.