Karaman, Türkiye’de gıdadan sonra ikinci olarak enerji sektöründe önümüzdeki dönemde mevcut potansiyeli ile lider konumda olacaktır.

Karaman tükettiği elektrik enerjisinin 3 katını üreten bir ilimizdir. Bu açıdan Türkiye'de 12.sırada bulunmaktadır. Karaman yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar ve güneş bakımından oldukça avantajlı bir ildir. Bunun yanında Hidroelektrik santraller, kömür potansiyeli ile Karaman geleceğin enerji başkenti olmaya aday bir şehirdir.


26 üretim tesisiyle toplam kurulu gücü 553 MW olan ilimizde üretimin önemli kısmı Hidroelektrik santrallerinden (527,73 MW) sağlanmaktadır. Göksu nehrini besleyen Ermenek çayı üzerinde inşa edilen Ermenek Barajı (302,4 MW) kurulu güce önemli oranda katkı sağlamaktadır.


Dünya’nın ve Türkiye’nin en önemli ve en büyük barajlarından olan Ermenek Barajı 80 katlı gökdelene eş yüksekliği ile Göksu Vadisi’nde bulunmaktadır. Baraj temelden 218 metre yüksekliği ile ülkemizin 2. en yüksek barajı olma özelliğini taşımaktadır.Ermenek Barajı ve HES ortalama 762648.363 kilovatsaat elektrik üretimi ile 230.407 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut,sanayi,ulaşım,resmi daire,çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir.Ermenek Barajı ve HES sadece konut elektriği tüketimi dikkate alındığında ise 242.111 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.


Karaman’ın iklim geçiş güzergahında ve Toros dağlarının yamacında bulunması nedeniyle özellikle Toros dağ uzantılarının bulunduğu Merkez ilçeye bağlı bölgelerde olmak üzere; Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerinin bulunduğu Taşeli bölgesi’nde rüzgar enerjisinden elektrik üretme imkanı bulunmaktadır.

Karaman için rüzgar enerjisi santrali kurulabilecek toplam kurulu güç kapasitesi yaklaşık 1.000 MW’dır. İlimizde toplam 7 MW’lik RES enerji üretmektedir.40 MW enerji üretimi yapacak RES için lisans alınmıştır.


Ayrıca kömür potansiyeli açısından; Konya ili Karapınar ilçesi ile Karaman ili Ayrancı ilçesi sınırları içerisinde 1,8 milyar tonluk potansiyel ile Türkiye’nin en büyük linyit kömür rezervlerinden birisi tespit edilmiştir.


Karaman Türkiye’nin en yüksek GSR ve güneşlenme sürelerine sahip ilidir. Güneş Enerji potansiyeli açısından  ülkemizde 1.sıradadır. İlimiz , yüksek güneş ışınımı değerleri, elverişli arazilerin varlığı gibi nedenlerle güneş tarlası yatırımlarına uygun yapıdadır. Çevre iller ile birlikte değerlendirildiğinde özellikle Konya ve Karaman illerinin bulunduğu TR52 bölgesi güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda firmaya sahip olması nedeniyle, Karaman bu yatırımları destekleme potansiyeli bakımından önemli üstünlüklere sahiptir.Karaman güneş enerjisi potansiyeli; Karaman Merkez İlçesi sınırları içerisinde yer alan 1.628 hektarlık alanın 2017 yılı içerisinde “Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi” olarak ilan edilmesi ile tescil edilmiştir.