Son 2 gündür sosyal medyada paylaşılan ve birçok tartışmayı gündeme getiren bozuk meyve suyu iddiaları ile ilgili olarak Gıda Mühendisleri Odası Karaman İl Temsilciği bir açıklama yayınladı;

"Öncellikle meyve suyu, içerdiği besin ögeleri ile mikroorganizmaların gelişmesi için oldukça elverişlidir. Meyve suyu veya meyve nektarının bozulmasına neden olan, küf ve mayalardan oluşan mikroorganizmalardır.

Bu mikroorganizmalar ürüne hızlıca kontamine olabilmekte,  meyve suyu ve diğer içecekler buzdolabında saklansa dahi hızlıca bozulmasına sebep olmaktadır. Meyve suyunun çabuk bozulma nedeni de aslında budur.

Söz konusu ürün hava almayacak şekilde özel tetrapak ambalajlar ile ambalajlanmakta ve pastörizasyon işlemi ile de zararlı mikroorganizmalar inaktif hale getirilmektedir. Kapağı açılan, açıldıktan sonra kapağı iyi kapatılmayan meyve suyunun bozulması da doğaldır. Bu meyve suyunun Koruyucu madde içermediğini de göstergesidir.

1980’li yıllardan bu yana Türk Gıda Kodeksi meyve suyu, meyve nektarı ve türevlerinde katkı maddeleri kullanılmasına izin vermemektedir. Eğer söz konusu ürün katkı maddesi içerseydi ambalaj açılsa veya delinse bile bozulma birkaç gün daha gerçekleşmeyecekti.

Eğer ambalajının açılmadığından emin olduğumuz ve açmadığımız meyve sularında böyle bir durum ile karşılaşılır ise, bu durum ivedilikle ALO 174 Tarım ve Orman Bakanlığı Güvenilir Gıda hattını arayarak bakanlığa bildirilmelidir.

Bu durum söz konusu ürün ile aynı parti numarasına sahip diğer ürünlerde de olabileceği düşünülerek gözlenecektir ve Bakanlık bu ürünlerin toplatılmasını sağlayacak, gerekli tedbirleri alacak ve kamuoyunu da bilgilendirilecektir. Böyle bir durumun yaşanması üretimde hatalar olduğunu ve ivedi şekilde önlem alınması gerektiğini göstermektedir.

Bizler Bilinçli Tüketiciler olarak; Her ne gıda ürünü alırsak alalım öncelikle alışveriş yaparken etiket bilgilerine, özellikle de son tüketim tarihine bakmalıyız. Ürün ambalajında bombaj (şişme), ezilme, yırtılma, ambalajda açılma var ise bu ürünleri almayalım ve ALO 174 Güvenilir Gıda Hattını arayarak bildirelim" denildi.