Ege, Türkiye'nin özel otları ile ünlü bir bölgesi olarak biliniyor. Sağlığa faydalı pek çok besin kaynağına ev sahipliği yapan bölgede duvar kenarlarında dahi yetişen o ot sayesinde kolesterol bitiyor, damarlarda biriken yağ mum gibi eriyor! İşte faydaları saymakla bitmeyen, her derdimize deva olan o mucize ot ve kullanım şekli hakkındaki tüm detaylar!

MUĞLA VE MİLAS'IN GÖZ BEBEĞİ! 
Muğla ve Milas bölgesinde özel isimlerle de anılan tilkişen otunun, halk arasında bilinen 13 farklı ismi bulunuyor. Bu isimler; Kedirgen, İzvinya, Eniç, Saparna, Antibiyotik ot, Tilki Kuyruğu, Çöpüşken, Kalemşe, Ayrelli olarak da sıralanabiliyor. Hangi isimle anılırsa anılsın bölge halkının ortak görüşü tilkişenin sağlık için göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir ot olduğu şeklinde.

Tilkişen otu, bazı kültürlerde tıbbi ve dekoratif amaçlarla kullanılan bir bitki olarak biliniyor. Türkiye'de özellikle Ege bölgesinde sık yetiştirilip kullanılan bu ot, yabani kuşkonmaz olarak da biliniyor. Her derdin devası olarak görülen bu mucize, farklı pek çok hastalığın şifası oluyor. Tıkalı damarları açan, kolesterolü bitiren ve tüm Türkiye'ye yayılan bu ot sayesinde uzun bir ömür sürdürmek hayal değil! İşte sağlığınıza sağlık katan mucize ot tilkişenin faydaları!

CİLT SAĞLIĞINI KORUYOR 
Tilkişen otu, bazı cilt sorunlarına karşı geleneksel tarifler içerisinde sık sık kullanılabiliyor. Harici olarak uygulandığında, özellikle egzama, sedef hastalığı ve cilt tahrişleri gibi durumlarda rahatlatıcı olabilen bu ot sayesinde çeşitli cilt problemleri çözüme kavuşturuluyor. Elbette ki cilde tilkişen otunu uygulamadan önce bir dermatolog onayı almak da önem taşıyor.

ANTİOKSİDAN ETKİLER 
Tilkişen otunun bazı bileşenleri antioksidan özellikler gösteriyor. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak genel sağlığı destekliyor. Bu sayede tilkişenin genel faydalarından yararlanmak da mümkün oluyor.

İLTİHABI KÖKÜNDEN KURUTUYOR 
Bazı geleneksel tıp uygulamalarında, tilkişen otunun iltihaplanma ve ağrıyı azaltıcı özelliklere sahip olduğuna inanılıyor. Ancak bu konuda daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Bir uzman onayı almadan bu amaçla otu kullanmamak gerekiyor.

YARALARI İYİLEŞTİRİYOR 
Tilkişen otunun bazı formları, küçük kesikler, yanıklar ve yara izleri gibi cilt yaralarının iyileşmesine yardımcı olabiliyor.

SAÇ DÖKÜLMESİNİ VE KEPEĞİ BİTİRİYOR 
Saçlardaki aşırı dökülme sorununun önüne geçmek için de tüketilen ve çeşitli maskeler içerisinde kullanılan tilkişen, kepeği de etkili bir şekilde bitiriyor. Bu otun özellikle kaynatılıp suyunun kremlere, şampuanlara katılarak kullanılması saç sağlığını iyileştirmeye yardımcı oluyor. Yine de bu otu cilde doğrudan uygulamadan önce bir alerji testi yapmak ve uzman görüşü almak gerekiyor.

UYKU SORUNLARINI ÇÖZÜYOR 
Vücudu stresten arındırıp kronik yorgunluğu çözüme kavuşturan tilkişen otu, uyku problemlerini de önlüyor. Bu ot sayesinde deliksiz ve uzun uykuların tadını çıkarmak mümkün oluyor.

TERLEMEYİ AZALTIYOR! 
Hepimizin başının belası olan aşırı terleme sorunu da tilkişen otu sayesinde çözülüyor. Terlemeyi azaltıcı etkisi sayesinde bu otu düzenli tüketenlerin yağlanma, kokma, terleme gibi problemlerden kurtulması mümkün oluyor.

NEFES DARLIĞINI BİTİRİP ÖKSÜRÜĞE VE BALGAMA SON VERİYOR 
Nefesi açıcı etkisi, bu otun özellikle bahar aylarında sık tüketilmesini ve satılmasını sağlıyor. Pazarlarda görenin demet demet aldığı tilkişen otu sayesinde kronik öksürükten, inatçı balgamdan ve solunum yolu problemlerinden kurtulmak mümkün oluyor. Bu ot sayesinde pamuk gibi yumuşak bir göğse kavuşmak mümkün oluyor.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 
Tilkişen otuyla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunuyor. Özellikle bitkiyi yabani olarak topluyorsanız, doğru tanımlama yapılması ve uzman biri tarafından rehberlik almanız gerekiyor. Ayrıca, herhangi bir bitki veya bitki özütünü kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmak önem taşıyor, özellikle de mevcut tıbbi durumlarınız veya kullandığınız ilaçlar bulunuyorsa, kronik hastaysanız yahut alerjen bir bünyeniz bulunuyorsa, hamileyseniz bu otu kullanmadan muhakkak bir uzman onayı almanız gerekli görülüyor.