İş yaşamının kendi içinde çok çok farklı alanlar var ve insanlar bu alanlarla dönem dönem ya da sürekli olarak bir biçimi ile iletişime geçmek durumunda olabiliyor. İşte onlardan bir tanesi de gündelik yaşamda herkesin kullandığı kurumlardan bir tanesi olan bankalar.

Banka nedir sorusuna verilebilecek yanıt ise şu şekildedir: En basit biçimi ile para ile ilgili işlerin yapıldığı yerlerdir. Ülkemizde bankalar devlet bankaları ve özel bankaları olarak ikiye ayrılır. Bunun yanında bir de ister özel banka olsun, ister devlet bankası olsun katılım bankası olarak da çalışan ve biraz daha farklı bir mantık ile çalışan bankalar vardır.  Bu yazıda ise bankalar ne iş yapar sorusunun yanıtını vermeye çalışacağız.

Karaman banka şubeleri > https://www.bankalar.org/karaman-banka-subeleri/

Verilen Temel Hizmetler Nelerdir?

Genel anlamda bakıldığında ister kamu bankası olsun, ister özel bankası olsun vermiş olduğu hizmetler şunlardır:

·         Aracılık Hizmetleri: Bankaların en temel görevleri arasında farklı kişi ya da kurumlar arasında aracılık hizmetlerinin yapılmasını sağlamaktır.

·         Kaynaklar Arasında Akıcılık Sağlanması: Bu biçimi ile ifade edildiği zaman son derece karmaşık bir ifade gibi görünse de yapılan işlem o kadar da zor değildir. Aslında tüm bankaların gündelik olarak yaptığı işler arasındadır. Bankada mevcut olan paraların o an için gereksinim duymadan gereksinim duyana geçici olarak verilmesinin teminidir.

·         Hem Ulusal hem Uluslararası Ticaretin Geliştirilmesi: Yerli ya da yabancı banka olsun, özel ya da kamu bankası olsun ticaretin gelişmesi, adına alanında uzman kişiler araştırma çalışmaları yaparlar ve ticaretin gelişmesine katkı sunarlar

·         Kurumların Kişilerin Mevcut Birikimlerini En Doğru Biçimde Değerlendirmesini Sağlaması: Birçok insan bankalar aracılığı ellerinde yer alan mevcut birikimlerini en doğru biçimde değerlendirmekte ve kimi zaman paradan para kazanabilmektedir. Vade farkları, nakit akışları, faiz oranları gibi konular bu başlık altında olan kavramlardır

·         Servet ve Gelir Dağılımına Etki Etme: En önemli işlevlerinden bir tanesi de yapmış oldukları kredilendirme politikaları ile gelir ve de servet dağılımının etkinliğini sağlamaktır.

·         Kaynak Kullanımlarının İyileştirilmesi:  Bankalar sadece ticari kuruluşlar olarak adlandırılamaz. Bunun yanı sıra sosyal sorumlulukları da vardır. Bu bağlamda bakıldığında ülkesel ölçekte başta olmak üzere ekonomiye katkıda bulunmak için mevcut gerçekliğe o an ki şartlar itibarıyla çalışmalar yaparlar. Yeni bir biçimde servet, değer yaratma adına çalışmalar yürütürler. Burada kaynak konusu sadece para ile alakalı değildir.

·         Para Politikası Etkinliği Artırmak: Bankacılık için en olmazsa olan olgulardan bir tanesi paranın piyasalarda etkin bir biçimde kullanılmasıdır ki işte bankalar bu alanda da çok ciddi çalışmalar yürütürler. Keza ülkelerin para politikaları üzerinde de etkisi olan kurumlardır

 

Siz de bu konu ile daha fazla bilgi almak istiyorsanız https://www.bankalar.org/ bu siteyi ziyaret edebilirsiniz