Sektör genellikle 3 ana grupta tanımlanmaktadır, bu gruplar ağaç-ahşap eşya sektörü, mobilya sektörü ve kağıt-karton sektörü olarak ifade edilebilir. Ayrıca üretim etaplarına göre, birinci imalat sanayi (kereste, levha, kağıt hamuru ve kağıt sanayi), ikinci imalat sanayi (parke, doğrama, mobilya, karoser, prefabrik vb.) ve diğer orman ürünleri sanayi şeklinde tasnifte yapılmaktadır.

Türkiye’de mobilya sektöründe üretim üç farklı alanda yapılmaktadır. İlki organize sanayi bölgelerinde olup, orta ve büyük ölçekli firmalar seri üretim yapmaktadır. İkinci üretim alanı küçük sanayi siteleridir. Burada küçük ölçekli çok sayıda firma kümelenme anlayışından uzak birbirine benzer üretimler yapmaktadır. Üçüncüsü ise tekil olarak şehirlerin içine dağılmış ve bir bölümü kayıt dışı çalışan küçük ölçekli firmalardır.Karaman’da ise Ağaç İşleri-Mobilya Sektörü genellikle ikinci üretim alanı olarak belirtilen küçük sanayi sitesi içerisinde bulunmaktadır.

2019 itibari ile Karaman Marangoz-Mobilyacılar ve Hizarcılar Odası’na kayıtlı 115 Marangoz, 108 Mobilya İmalatı yapan kişi-firma, 96 Mobilya Tamiratı yapan kişi-firma, ve 6 Kereste İmalatı ve ticareti yapan esnaf bulunmaktadır. Bununla birlikte Organize Sanayi Bölgesi içerisinde, televizyon üniteleri ve mobilya üretimi yapan 2 adet firma bulunmaktadır.

Karaman Ağaç-Orman Ürünleri ve Mobilya Sektörü, Türkiye’de hatırı sayılır bir kapasitede lambiri adı verilen taban tahtası üretiyor iken ikame ürün olan laminant parkenin yaygınlaşması ile talep yönünde denge bozulmuştur. Bugün sektör çok sayıda küçük üretici ve marangozluk seviyesinde kalan imalat faaliyetleri şeklinde devam etmektedir. Sektör büyük ölçekli modüler mobilya üretimine girememiştir.

Fakat, özellikle son 15 yıl içerisinde inşaat sektörünün gelişimi doğrultusunda, bu sektöre hizmet sunan mutfak mobilyaları, televizyon üniteleri, dolaplar, özel tasarım üretimler gibi çok farklı alanlarda mobilya üreten işletmeler gelişim göstermeye başlamıştır. Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunan işletmeler ile birlikte bu işletmelerin ihracat potansiyellerinin olması sektörün Karaman’da gelişmesi açısından önemlidir.

Ayrıca Karaman’da bulunan gelişmiş gıda sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda, ağaç işleri sektörünün farklı bir kolu olan mukavva ve karton ambalaj üretimine yönelik yerli ve yabancı yatırımlar Karaman’da bulunmaktadır.

Ağaç Ürünleri, Mobilya İmalat sektöründe, sektörün geçmişi, ilde ve bölgede bulunan know-how, nemsiz iklim koşulları ve düz yatırım alanlarının Karaman’a önemli bir merkez olma yolunda artı değer kattığı söylenebilir.